Meggyszószos sült

>> 2010. január 9., szombat

(közepesen nehéz elkészíteni)












Hozzávalók:

2 üveg magozott meggybefőtt
8 dkg cukor
10 dkg liszt
2 tejszínhabpor
3,5 dl tej
1 evők. fahéj
2 evők. étolaj
12 dkg búzadara
60 dkg sertés comb vagy karaj
50 ml étolaj



1, A húst felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre, és kiklopfoljuk vékonyra. Enyhén megsózzuk a szeleteket.

2, Egy lábosba öntjük az 50 ml étolajat, ráhelyezzük a hús szeleteket és felöntjük 50 ml vízzel. Közepes lángon sütjük, közben időnként megfordítjuk. Addig sütjük, míg mindkét oldala piros lesz. (ha nem fér el az edénybe egyszerre a hús úgy, hogy ne legyenek egymásra téve, akkor miután az első szeletek kisültek, hozzáöntünk az edényben lévő olajhoz még 50 ml vizet és a többi szeletet is kisütjük)

3, A meggybefőttek levét leöntjük, és vízzel jól átmossuk, leszűrjük. A leszűrt meggyet felöntjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a cukort és a fahéjat és közepes lángon főzzük.

4, A tejszínhabport a liszttel jól összekeverjük és folytonos keverés közben apránként hozzáadjuk a tejet (így csomó mentesen lehet kikeverni). Mixerrel 1-2 percig keverjük, majd a meggy fővő levéből 2 dl-nyit kiveszünk és hozzá adjuk a tejes keverékhez. A keveréket újra jól összekeverjük, 1-2 percig mixerrel is keverhetjük. A keveréket hozzáöntjük a forrásban lévő meggyhez és jól elkeverjük. Folyamatos keverés közben gyenge lángon még 3-4 percig főzzük.

5, Előkészítünk egy mérőedénybe 3 dl vizet. A búzadarát a 2 evőkanál olajjal jól elkeverjük, és folyamatos keverés közben gyenge lángon zsemle színűre pirítjuk. Mikor megpirult felöntjük a vízzel, és addig főzzük tovább, míg a vizet beissza teljesen.

A meggyszószt langyosra hűlve a hússal és a pirított grízzel együtt tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 60 perc


Megjegyzés: Ha házilag készített meggybefőttből készítjük a meggyszószt, kihűlés után 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk összeérni.

0 megjegyzés:

Mi a véleménye az oldalról és a receptekről?

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP